Home » Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u antwoord op de meest gestelde vragen over onze producten als weegschalen, snijmachines, vacuummachines, groentesnijders en alle overige producten. Is uw vraag niet beantwoord? Neem dan met ons op.

Aangezien wij een groothandel zijn en in principe alleen leveren aan bedrijven zijn onze prijzen exl 21 %  B.T.W

Wat betekend "niet voor handelsdoeleinden" ?

De uitdrukking "niet voor handelsdoeleinden" (n.v.h.) houdt in dat de weegschaal niet mag worden gebruikt om de verkoopprijs van een product te bepalen die gerelateerd is aan het gewicht.

De weegschaal mag dus alleen worden gebruikt voor controledoeleinden.

Zodra een productprijs afhankelijk is van het gewicht van het product, dient de weegschaal wettelijk CE-geijkt te zijn. De weegschaal is dan voorzien van een ijkmerk.

Tenzij anders vermeld kan een n.v.h.-model niet worden geijkt. Op verzoek kan de weegschaal wel worden gecontroleerd op eventuele afwijkingen en zonodig worden gekalibreerd, waarna een kalibratiecertificaat kan worden verstrekt (o.a. voor ISO-gecertificeerde bedrijven). 

 Wat betekent "ijkwaardig"? 

Een "ijkwaardige" weegschaal kan vóór aflevering, maar ook later, worden gekeurd. Als een weegschaal wordt geproduceerd en getypeerd als "niet voor handelsdoeleinden", kan daar later (zonder aanpassingen) niet meer het CE-keur aan worden toegekend. 

 Wat houd het keuren (Ijken) van een weegschaal in? 

Het "ijken" van o.a. weegschalen is een term die in relatie staat met de oude Nederlandse IJkwet, die sinds eind 2006 niet meer geldt. De oude IJkwet is in november van dat jaar vervangen door de huidige Metrologiewet.

Toch wordt de term "ijken" nog wel gebruikt (zoals dat b.v. ook nog het geval is met "kilocalorie" als term voor energie, die eveneens verouderd is en is vervangen door "kilojoule").

In officiële documenten, rapporten e.d. moet echter de benaming "gekeurd" worden gebruikt voor weegapparatuur die een onderzoek heeft ondergaan en voldoet aan de eisen van de Metrologiewet.

Meer informatie hierover kunt u vinden op onderstaande websites:

Verispect: Metrologiewet (intro)
Verispect: Toezicht wegen en meten
Verispect: Historie IJkwet
Verispect: Homepage
Nederlands Meetinstituut NMi: Wettelijke Metrologie
Nederlands Meetinstituut NMi: Homepage 

Wat betekent "kalibratie"?

Een weegschaal kalibreren of ijken, twee begrippen die vaak met elkaar worden verward. Kalibratie van elektronische weegschalen geschiedt semi-automatisch (met een extern kalibratiegewicht) of volledig automatisch (met een intern kalibratiegewicht), afhankelijk van de constructie van de weegschaal.

Kalibratie kan zowel bij ijkwaardige weegschalen als bij weegschalen die niet voor handelsdoeleinden zijn gemaakt, geschieden.

Het ijken van een weegschaal is meer dan kalibreren alleen; dit kan uitsluitend bij weegschalen die voldoen aan de metrologiewet.
Hierbij worden wettelijke, internationale keuringseisen gehanteerd, zoals de maximale afwijking van het gewicht. De weegschaal wordt daarbij voorzien van een ijkmerk en de toegang tot de elektronika (of het mechaniek van de ouderwetse mechanische weegschaal) is verzegeld. Het zegel mag uitsluitend worden verbroken en opnieuw aangebracht door daartoe bevoegd en gekwalificeerd personeel.
 

Wat zijn de verzendkosten?

Er zijn geen verzendkosten verbonden aan uw zending binnen Nederland. 

Hoe kan ik bij jullie betalen?

U heeft bij ons de keuze uit de volgende betaalmogelijkheden:

iDeal
Als u voor betaling via iDeal kiest komt u terecht in de vertrouwde betalingsomgeving van uw bank. Door voor deze realtime betaling te kiezen heeft u het product sneller in huis.

Vooruitbetalen per bank
Betaalt u liever niet via iDeal, dan kunt u bij ons aan de hand van een betalingskenmerk (uw ordernummer) het openstaande bedrag overmaken.